Rondleidingen

Brouwerij Feys is sinds 2001 een beschermd monument. Bij het begin van vorige eeuw was het de tweede grootste brouwerij van het land. 

 

Het leerzame verleden

Kom alles te weten over de geschiedenis van het bier, hoe bier wordt gebrouwen, over de Grooten Oorlog, over hoe men in de 19de en 20ste eeuw industrialiseerde, over de unieke architectuur. 

Vooral de warmte, het enthousiasme en traditie zullen u pakken. Kijkt u op de agenda wanneer er een volgende rondleiding is gepland onder leiding en het interessante commentaar van een ervaren gids.

Verschillende groepen zijn u met overdonderend enthousiasme voorgegaan. Brouwerij Feys leeft!

 

115__DSC5876.jpg

 

'Uit de as herrezen'

Vastgoedcoach Hendrik Nelde uit Gent wordt in 2013 aangesteld om te helpen bij de verkoop van het gebouw. Van bij het eerste bezoek wordt hij verliefd op dit bijzondere gebouw en haar geschiedenis. Hendrik wil dit complex met een grote historische waarde weer een nieuw leven geven en koopt het zelf aan.

In eerste instantie wordt de aandacht gericht op het water- en winddicht maken van het gebouw. Hendrik weet rond zich een aantal mensen te verzamelen die een denktank vormen om het ganse gebouw een nieuwe bestemming te geven. Dat er terug bier zal gebrouwen worden (kleinschalig) wordt een zekerheid voor deze enthousiaste groep. Dat de naam Forte Brune zal herleven staat ook vast.

 

giovanni-10.jpg
Na de rondgang van Brouwerij Feys met Pierre Feys (zittend) en Hendrik Nelde

Na de rondgang van Brouwerij Feys met Pierre Feys (zittend) en Hendrik Nelde

Op de mouttoren voor de durvers

Op de mouttoren voor de durvers

Rondgang Brouwerij Feys met Pierre Feys (4de van links) en Hendrik Nelde

Rondgang Brouwerij Feys met Pierre Feys (4de van links) en Hendrik Nelde

Geschiedenis

Het complex ligt aan de Dode IJzer, die de grens vormt tussen Beveren a/d IJzer en Roesbrugge. Eerst was er een linnenblekerij gevestigd die tijdens de Franse revolutie compleet werd verwoest.

Omstreeks 1850 werd er een zoutziederij opgetrokken. Er zijn nu nog overblijfselen van te zien. 

In 1883 werd het hele complex overgenomen door Pieter Feys die er een brouwerij en later ook een mouterij oprichtte. 

Tijdens de oorlogsjaren 1914-1918 groeide de brouwerij uit tot één van de grootste brouwerijen van het land. Door de goede geografische ligging (binnen het IJzerbekken) werd het koper van de brouwerij niet opgeëist door de Duitse bezetter en kon men verder blijven brouwen. Het bekendste bier was de Forte Brune dat toen al op beugelflessen van 75 cl werd afgevuld.

In de jaren ’50 werd het steeds moeilijker om de brouwerij nog rendabel te houden. De opkomst van de pilsbieren was daar niet vreemd aan. In 1965 werd de laatste Forte Brune gebrouwen. 

Hierna werd er door de familie Feys nog een bierhandel onder gebracht in het gebouw tot begin jaren ’90.

Sinds dan staan de gebouwen er leeg en verlaten bij. Het gebouw werd echter 'geklasseerd' in 2001.

Bierfestival Doornik 2014 met lekkers.jpg